Salah-Eddine Abaqouy

Salah is een man van middelbare leeftijd. Voor zijn detentie had hij een vrouw en kinderen thuis en werkte als beveiliger op Schiphol. Salah had geen crimineel verleden, hij belandde in detentie na een tragische familie ruzie en als gevolg daarvan werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 13 jaar. Salah verblijft nu in een begeleid woonproject en heeft 2 banen, doordeweeks werkt hij als groentespecialist bij de lokale supermarkt en in het weekend als fietskoerier.

Salah doet mee omdat hij wil laten zien dat je ook met de beste bedoelingen niet het gewenste uitslag kan krijgen en waarom dat zo is.

Het verhaal van Salah is dat van een gedetineerde die volledig afhankelijk was voor zijn re-integratie van de hulp en mogelijkheden die de gevangenis en reclassering biedt. Hij had geen eigen financiële middelen en/of een eigen sociaal netwerk die hij kon inzetten.

Salah deed een opleiding tot schoonmaker in de gevangenis en werkte 7 dagen per week als reiniger. Hij deed dit 6 jaar lang en spaarde zo iedere cent op. Aan het eind van zijn straf huurde hij een kamer om zo hopelijk het laatste stukje van zijn detentie daar met enkelband te kunnen verblijven. Door miscommunicatie, onbegrip wat uitmonden in onwil kon Salah niet gaan. Hij had al zijn spaargeld opgemaakt aan de huur van zijn kamer en moest na een jaar zijn kamer opgeven zonder daar zelf ooit in te hebben gezeten. Hij had een werkgeversverklaring om te werken in de bouw en ook hier verviel zijn baan omdat hij ruim een jaar later dan gepland nog in de inrichting zat.

Salah vertrok 1,5 jaar later dan had gekund zonder baan en woning naar een begeleid wonen traject bij Exodus. Ondanks zijn teleurstelling en verlies van vertrouwen in het personeel deed hij zijn best en vond hij een baan bij een lokale supermarkt. Hij weigert het op te geven en werkt in weekend voor wat extra geld als fietskoerier. Het verhaal van Salah is die van een gedetineerde die zijn best deed maar niet begrepen werd, maar ondanks alle tegenslagen nooit heeft opgegeven.

Wat kun jij van Salah leren als professional werkzaam in het gevangeniswezen?

Hoeveel invloed je als professional kan hebben op het detentietraject van een gedetineerde. Een geslaagd re-integratie traject is niet alleen de verantwoordelijkheid van de gedetineerde. Salah is een mooi voorbeeld van een gedetineerde die alles deed wat er van hem werd gevraagd en toch niet in staat was om te re-integreren in dezelfde tijdspanne als zijn medegedetineerden. Om te slagen heeft een met name kwetsbare gedetineerde een toegewijde professional nodig. Wat houdt dat precies in? Dat zal Salah je haarfijn uitleggen.

Programma onderdeel
Bekijk andere sprekers
Cookies op de website van de Nationale Conferentie Gevangeniswezen
Wij gebruiken functionele en analytische cookies voor website optimalisaties en statistieken.