Levenslang gestrafte X.

In Nederland is een levenslange gevangenisstraf ook echt levenslang lang. Na 25 jaar wordt er opnieuw gekeken naar de gedetineerde en zijn straf. Het is geen recht om na 25 jaar vrij te komen. Levenslang gestraften zijn mensen in detentie zonder einddatum. In één van de gevangenissen in Nederland zit een bijzonder soort gedetineerde, de levenslang gestrafte X. Er zitten ruim 20.000 mensen in detentie in Nederland. Van deze groep van ruim 20.000 zijn er 61 die een levenslange gevangenisstraf opgelegd hebben gekregen. X. is daar één van.

Voor dit bijzondere programma onderdeel hebben wij het voor elkaar gekregen dat de stem van een levenslanggestrafte voor het eerst tijdens een conferentie gehoord wordt.
We noemen hem X. (vanwege veiligheidsrichtlijnen anoniem). X doet anoniem mee en krijgt als een van de eersten ooit in Nederland, een stem om zijn verhaal te delen in het debat over levenslang straffen.
Wat doet het met X om uitzichtloos voor de rest van je leven in de gevangenis te zitten? Wat heeft X nodig om zo goed mogelijk levenslang zijn straf uit te zitten? En hoe gaat X om met de mensen die hij voor altijd achter zich laat?
Dit en meer prangende vragen zullen we tijdens dit unieke diepte interview stellen. En jij bent erbij. Alsof je bij ons in de cel zit met X.

Programma onderdeel
Koenraad Frans Julia Geens en Helene de Vos

Voormalig Minister van Financiën, Justitie en Europese Zaken & voormalig Vice-Eerste Minister, Directeur

Bekijk andere sprekers
Cookies op de website van de Nationale Conferentie Gevangeniswezen
Wij gebruiken functionele en analytische cookies voor website optimalisaties en statistieken.