Wie zijn onze gasten?
Wij sluiten gedetineerden op in een gevangenis, maar wat doet dat exact met hen? Wie beter dan professor in Clinical Neuropsychology Dr. Erik J.A. Scherder en assistent professor forensische psychiatrie en psychologie Dr. Jesse Meijers die kunnen vertellen wat detentie met het brein doet en wat voor invloed dat heeft op het gedrag van gedetineerden. Erik Scherder en Jesse Meijers zijn beide vooraanstaande wetenschappers in neuropsychologie. Erik Scherder is bekend bij het brede publiek geworden door de lezingen die hij gaf voor het televisieprogramma De Wereld Draait Door. Jesse Meijers, ooit student van Erik Scherder, werkt nu voor het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP).
Wat is er bijzonder aan dit programma onderdeel/verhaal?
Als deelnemer word je getrakteerd door twee van de meest vooraanstaande wetenschappers in hun veld met een college over wat detentie doet met het brein. Zij zullen de term detentieschade meer inhoud en duiding geven. Het publiek wordt meegenomen in het brein van een gedetineerden. Opgesloten in een cel en het leven in een prikkelarme omgeving. Wat gebeurt er in het brein als de deur op slot gaat? Als je niet meer zelf mag beslissen over alledaagse zaken, wanneer je doucht of wanneer je naar buiten gaat? Al dat soort zaken en de gevolgen daarvan worden duidelijker na deze key-note.
Wat kan ik hier als professional uithalen?
Als professional is het regelmatig je taak om het gedrag van (ex-)gedetineerden te beschrijven, te beoordelen en/of te duiden. Tijdens dit college leer je beter te begrijpen wat gedrag is dat de gedetineerde vanuit zichzelf vertoont en welk gedrag een voortvloeisel is van zijn detentie(schade). Het herkennen en tegengaan van detentieschade is een belangrijk aspect als het gaat om het bevorderen van de re-integratie van gedetineerden en het voorkomen van onnodig toevoegen van leed tijdens een detentie. Na dit college ben je beter in staat dat te doen!