Parellel sessie #1: Motivatie

Gras groeit niet harder door eraan te trekken

Workshop

Leon Palmen

15:00 uur

27 Oktober

De inhoud

Wie is Leon Palmen?
Leon Palmen is werkzaam bij het opleidingsinstituut van DJI. Hij heeft jarenlange ervaring met het bedenken en geven van trainingen aan het personeel van DJI. Voor deze bijzondere workshop slaat hij de handen ineen met een ex-gedetineerde en geeft samen met deze ex-gedetineerde de workshop Motivatie.

Wat is er bijzonder aan dit programma onderdeel?
Een unieke kans om van zowel een professionele trainer als jouw doelgroep iets te leren. Leon Palmen geeft deze workshop namelijk niet alleen, maar met een speciale co-trainer: een ervaringsdeskundige.

Veranderen is namelijk een lastig proces dat vaak moeizaam verloopt en veel energie kost. Het is niet gemakkelijk om uit oude patronen te stappen en nieuw gedrag te ontwikkelen en vol te houden. Een verandering die voordelen oplevert die verbonden zijn met wat door de betrokkene als belangrijk wordt gezien komt vaak wel van de grond. Leon zal een aantal modellen en theorieën rond motivatie delen en in interactie met de zaal en de ervaringsdeskundige zoeken naar betekenis ervan voor het werkveld.

De ex-gedetineerde reflecteert, met de professional en de deelnemers aan de workshop, op welk van de gepresenteerde inzichten hij herkent of had willen herkennen. Wat heeft bij hem gewerkt en wat niet als het gaat om het stimuleren van motivatie tot verandering. Dit tandem voorziet het publiek van een unieke workshop die vanuit beide perspectieven wordt benaderd: die van een trainer en die van de doelgroep. De theorie en praktijk worden hier verenigd in één workshop.

Wat kan ik hier als professional uithalen/van leren?
Gedragsverandering is meestal een langzaam en moeizaam proces. Tegenstrijdige gevoelens en gedachten kunnen het veranderingsproces van de cliënt belemmeren. Aansluiten bij of het versterken van intrinsieke motivatie bij een gedetineerde is niet eenvoudig, maar tegelijkertijd erg belangrijk met het oog op een ‘maatschappelijk aanvaardbaar bestaan’ (missie DJI) en een delictvrije toekomst.

Met behulp van de gepresenteerde inzichten, wordt onderzocht welke mogelijkheden er zijn om binnen een gedwongen kader te werken aan gedragsverandering. Je vergroot het pallet van je persoonlijk handelen op basis van interactie met elkaar, met het gepresenteerde en met de ervaringsdeskundige.

Sprekers

Leon Palmen
Teamcoördinator bij het Opleidingsinstituut van DJI & Ambassadeur Nationale Conferentie Gevangeniswezen
Warande
Wees snel en koop een kaart

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Cookies op de website van de Nationale Conferentie Gevangeniswezen
Wij gebruiken functionele en analytische cookies voor website optimalisaties en statistieken.