Parallelsessie #04: Een herstel gerichte gevangenis en de rol van de samenleving

Workshop

Gert-jan Slump

17:00 uur

27 Oktober

De inhoud

Wie is Gert-Jan Slump?
Criminoloog Gert-jan Slump is onder andere mede initiatiefnemer en projectleider van Stichting Restorative Justice Nederland, het kennis- en innovatieknooppunt voor herstelrecht en herstelgericht werken in Nederland. Hij heeft een van de Bureaus Slachtofferhulp in Nederland opgezet en geleid in de pioniersfase. Met Stichting Restorative Justice Nederland (RJN) organiseert, faciliteert, onderzoekt en adviseert hij tal van projecten en initiatieven. Zo geeft hij onder andere advies en visieontwikkeling voor Ministerie van Veiligheid en Justitie rond concept beleidskader herstelbemiddeling (RJN). Biedt hij masterclasses herstel- en slachtoffergericht werken voor medewerkers van penitentiaire inrichtingen, geestelijk verzorgers en reclasseringswerkers. Is hij ook projectleider wetgevingsproces Proeve van Wetgeving herstelrecht voorzieningen in het Wetboek van Strafvordering fase 1, 2 en 3 in het nieuwe wetboek van strafvordering. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van talrijke activiteiten die Stichting Restorative Justice doet. Gert-Jan Slump is een doener, denker en verbinder.

Wat is er bijzonder aan dit programma onderdeel?
Gert-Jan Slump gaat aan de slag met ideeën over veranderen en innoveren van het gevangeniswezen en het strafrecht. Hij creëert in dit gedachte experiment een detentievoorziening op basis van uitgangspunten van herstelgericht werken en van kleinschalige detentie. Hoe ziet een volledig herstelgerichte detentie voorziening eruit als we die doordenken als onderdeel van de samenleving? Hij zal al zijn expertise en kennis verenigen onder één dak en de mogelijke toekomst van detentie en strafrecht met ons verkennen.

Wat kan ik hier als professional van leren?
Zijn verhaal inspireert, zet aan het denken en biedt alternatieve manieren om over de tenuitvoerlegging van sancties en een gevangenisstraf na te denken. Herstelrecht en herstelgericht werken worden al enige jaren (soms incidenteel) toegepast binnen detentie en in en om het strafrecht. Gert-Jan trekt die lijn systematisch door en wil verkennen hoe de toekomst van detentie en strafrecht eruit zou kunnen zien.

Sprekers

Gert-jan Slump
Criminoloog
Stichting Restorative Justice Nederland
Wees snel en koop een kaart

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Cookies op de website van de Nationale Conferentie Gevangeniswezen
Wij gebruiken functionele en analytische cookies voor website optimalisaties en statistieken.