Parallelsessie #02: Een alternatieve oplossing voor lang en levenslang gestraften

Criminoloog Marieke Liem deelt haar visie over een gevangins voor lang en levenslang gestraften

Workshop

Marieke Liem

17:00 uur

27 Oktober

De inhoud

Wie is Marieke Liem?
De van origine forensische psycholoog en criminoloog met onder andere in haar cv universiteiten als de Universiteit van Cambridge, Northeastern University, Harvard en Leiden. En sinds 1 januari 2020 beëdigd Hoogleraar Veiligheid en Interventies aan de Universiteit Leiden. Marieke Liem deelt haar visie over de unieke problemen en aparte behoeften voor lang en levenslang gestraften. Zij heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar deze groep in Nederland en in de Verenigde Staten.

Met haar podcast “Hotel met Tralies” bracht ze perspectieven over het gevangeniswezen bijeen van personeel, gedetineerden en slachtoffers. Haar boek over onderzoek naar langgestraften, “After life imprisonment” is ook een absolute aanrader. Met haar oeuvre is prof. Liem meer dan de aangewezen persoon om handschoen op te pakken en haar visie over een gevangenis voor lang en levenslang gestraften aan het publiek te presenteren.

Wat is er bijzonder aan dit programma onderdeel?
Wij hebben dr. Marieke Liem gevraagd om out of the box te denken voor dit programma onderdeel. Wat als zij het helemaal voor het zeggen had en een gevangenis mocht bouwen voor lang- en levenslanggestraften. Wat zijn de voornaamste problemen, en hoe zou ”het ideale regime” daar rekening mee kunnen houden? Hoe zou dat eruit zien? Hoe zou het dagprogramma eruit zien? Wat voor begeleiding zou zij voor kiezen? En de belangrijkste vraag; waarom? Waarom zou het anders moeten.


Wat kan ik hier als professional van leren?
Lang en levenslang gedetineerden zijn een relatief kleine groep gedetineerden in het gevangeniswezen. De gemiddelde verblijfsduur van een gedetineerde is rond 4 maanden. De groep lang en levenslang gestraften verblijft vaak tussen gedetineerden die binnen enkele maanden of weken weer naar huis mogen gaan. Dit werkt veelal frusterend. Marieke Liem inspireert, zet aan het denken en laat alternatieven zien hoe dit anders kan.

Sprekers

Marieke Liem
Hoogleraar Geweld en Interventies
Universiteit Leiden
Wees snel en koop een kaart

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Cookies op de website van de Nationale Conferentie Gevangeniswezen
Wij gebruiken functionele en analytische cookies voor website optimalisaties en statistieken.