Ambassadeur Nationale Conferentie Gevangeniswezen
Ambassadeur Nationale Conferentie Gevangeniswezen
Ambassadeur Nationale Conferentie Gevangeniswezen
Ambassadeur Nationale Conferentie Gevangeniswezen
Ambassadeur Nationale Conferentie Gevangeniswezen.(vanwege redenen anoniem)
Ambassadeur Nationale Conferentie Gevangeniswezen
Wat is Khalil’s verhaal?
Nog maar een paar jaar geleden was Khalil zelf een gedetineerde. Het verhaal van Khalil is die van een ex-gedetineerde waar een aantal professionals in geloofden, vertrouwden en een kans gaven die hij met beide armen greep. Khalil wist niet alleen na een langdurige detentie succesvol te re-integreren maar hielp anderen dat ook te doen. Tijdens zijn detentie zag hij in veelvoud hoe medegedetineerden die hun best deden om wat van hun leven te maken maar daar niet in slaagden. Dat was voor hem een trigger om andere te willen helpen. De (ex-)gedetineerden waren voor hem dan ook niet een nummer of een doelgroep. Het waren mannen die hij goed kon begrijpen en met wie hij jarenlang samen heeft geleefd. Khalil had tijdens zijn detentie en na zijn detentie een sociaal netwerk van familie en vrienden waar hij op kon terugvallen. Dit netwerk maakte het mogelijk dat hij relatief snel kon re-integreren. Naast het netwerk waren er een aantal professionals tijdens zijn detentie die potentie in hem zagen en hem kansen boden zich op dat vlak te ontwikkelen. Dit zorgde er voor dat Khalil door ging met het helpen van andere na zijn detentie en zo in contact kwam met professionals die werkzaam zijn in het gevangeniswezen. Samen met die professionals richtte hij stichting Sileo op en bracht hij ervaringsdeskundigen en professionals samen onder één paraplu. Het eerste grote project: De Nationale Conferentie Gevangeniswezen.
Wat kun jij van Khalil leren als professional werkzaam in het gevangeniswezen?
Hoe je ondanks alles de potentie in de ander kunt blijven zien. Hoe verder te kijken dan het gedrag/houding van een gedetineerde. Het vertrouwen dat Khalil kreeg van de professionals binnen en buiten detentie wakkerde zijn intrinsieke motivatie aan om iets van zijn leven te maken. Khalil vertelt in zijn verhaal hoe je als professional vertrouwen kan geven aan een gedetineerde in een gevangenis die ingericht is om gevangenen te controleren en te wantrouwen. Khalil legt uit hoe hij zijn sociaal netwerk gedurende 10 jaar detentie intact heeft weten te houden en deelt met het publiek hoe professionals hem actief steunden en hoe belangrijk dat voor een gedetineerde is.
Wie is Sandro?
Sandro groeide op in een achterstandswijk in Den Haag. Hij rolde langzaam samen met zijn vrienden in de criminaliteit. Wat resulteerde dat hij veroordeeld werd voor een ernstig delict op jonge leeftijd. Na bijna 10 jaar detentie leeft Sandro in zijn ouderlijk huis en probeert hij nu ondanks alle tegenslagen zijn leven weer op de rails te krijgen.
Sandro doet mee aan de conferentie omdat hij het een ander niet gunt wat hem is overkomen.
Wat is Sandro’s verhaal?
Sandro kwam op tv als gezochte crimineel. Het delict was een schok voor de samenleving en kreeg toen ook veel media aandacht. Iedereen die hem kende wist waar hij voor werd gezocht. Hij was opgepakt in zijn thuisland en kwam daar volledig herkenbaar op tv. Hij werd na een korte verblijf in een gevangenis uitgeleverd naar Nederland. Omdat hij in zijn thuisland op tv kwam werd dat ook in Nederland uitgezonden. Zijn zaak werd uitvoerig besproken op tv. Dit bracht ook consequenties met zich mee. Zijn vrienden verdwenen al gauw uit het zicht en zijn moeder werd ontslagen en zat werkloos thuis. Sandro zag niet alleen zijn wereld in elkaar storten maar ook die van de mensen waar hij om gaf en die nog part noch deel hadden aan zijn acties.
Door de media aandacht is hij gedurende zijn detentie anders behandeld dan andere. Sandro laat aan de hand van zijn verhaal zien wat er gebeurt als de meeste personeelsleden weten wat je delict is en daar ook een oordeel over hebben. Hij deelt met het publiek wat het met hem deed en hoe het zijn als wel de keuzes van professionals beïnvloedden.
Sandro is nog geen succesverhaal in de zin dat hij geen participerende burger is met een betaalde baan en een eigen woning. Hij is wel een succes in de zin dat hij anders in het leven is gaan staan en niet meer terugvalt in de criminaliteit. Bij zijn vrijlating had Sandro het zwaar. Al deze tegenslagen weerhouden hem niet om er nog steeds voor te gaan. Sandro heeft zijn oude criminele leven achter zich gelaten, ondanks dat zijn nieuwe leven hem op dit moment weinig perspectief biedt. Zijn verhaal is die van iemand die weigert op te geven en blijft staan ondanks dat het tegen zit.
Wat kun jij van Sandro leren als professional werkzaam in het gevangeniswezen?
Het verhaal van Sandro leert dat afstand nabijheid niet alleen van toepassing is om niet al te amicaal met gedetineerden te worden maar er ook is om niet als professional in de verleiding te komen om eigen rechter te spelen. Sandro´s verhaal laat ook zien wat er gebeurt als een gedetineerde breeduit in de media wordt besproken, wat voor invloed dat heeft op hem, zijn kansen en de achterblijvers.
Wie is Salah?
Salah doet mee omdat hij wil laten zien dat je ook met de beste bedoelingen niet de gewenste uitslag kan krijgen en waarom dat zo is.
Wat is Salah’s Verhaal?
Het verhaal van Salah is dat van een gedetineerde die voor zijn re-integratie volledig afhankelijk was van de hulp en mogelijkheden die de gevangenis en reclassering biedt. hij had geen eigen financiële middelen en/of een eigen sociaal netwerk die hij kon inzetten.
Salah deed een opleiding tot schoonmaker in de gevangenis en werkte zeven dagen per week als reiniger. Hij deed dit zes jaar lang en spaarde zo iedere cent op. Aan het einde van zijn straf huurde hij een kamer om zo hopelijk het laatste stukje van zijn detentie daar met enkelband te kunnen verblijven. Door miscommunicatie en onbegrip wat uitmondde in onwil, kon salah niet gaan. Hij had al zijn spaargeld opgemaakt aan de huur van zijn kamer en moest na een jaar zijn kamer opgeven zonder daar zelf ooit in te hebben gezeten. Hij had een werkgeversverklaring om te werken in de bouw en ook hier verviel zijn baan omdat hij ruim een jaar later dan gepland nog in de inrichting zat.
Salah vertrok 1,5 jaar later dan had gekund zonder baan en woning naar een begeleid-wonen traject bij Exodus. Ondanks zijn teleurstelling en verlies van vertrouwen in het personeel, deed hij zijn best en vond hij een baan bij een lokale supermarkt. Hij weigert het op te geven en werkt in het weekend voor wat extra geld als fietskoerier. Het verhaal van Salah is die van een gedetineerde die zijn best deed maar niet begrepen werd, maar ondanks alle tegenslagen nooit heeft opgegeven.
Wat kun jij van Salah leren als professional werkzaam in het gevangeniswezen?
Hoeveel invloed je als professional kan hebben op het detentietraject van een gedetineerde. Een geslaagd re-integratietraject is niet alleen de verantwoordelijkheid van de gedetineerde. Salah is een mooi voorbeeld van een gedetineerde die alles deed wat er van hem werd gevraagd en toch niet in staat was om te re-integreren in dezelfde tijdspanning als zijn medegedetineerden. Om te slagen heeft een met name kwetsbare gedetineerde een toegewijde professional nodig. Wat houdt dat precies in? Dat zal Salah je haarfijn uitleggen.
Wie is Alexandro
Na een verleden met acht gevangenis verblijven, schulden, geen diploma’s, verslaving en een Wajong uitkering was Alexandro maatschappelijk buitengesloten. Er was geen perspectief op een toekomst en geen hoop om nog iets van zijn leven te maken. Op 26-jarige leeftijd begon hij onderaan de maatschappelijke ladder met een krantenwijk en wist door de waarde in te zien van deze kleine kans zijn leven op de rit te krijgen. In dit proces ontdekte hij wie hij nou eigenlijk echt was en wilde zijn. Alexandro heeft het inmiddels zijn levensmissie gemaakt om een maatschappelijke kwetsbare doelgroep die weinig tot geen kansen krijgen op de arbeidsmarkt te transformeren in bestuurders van verandering.
Alexandro is beroepsmatig een gastspreker. Hij doet hier vrijwillig aan mee omdat hij omdat hij graag wil laten zien wat voor hem heeft gewerkt en in hoop dat hij daar andere mee kan helpen.
Wat is Alexandro’s verhaal?
Wat Alexandro zijn verhaal bijzonder maakt is dat het niet om zijn verhaal gaat. Er zijn namelijk velen die gelijkwaardige of heftige verhalen tot hun beschikking hebben. Wat zijn verhaal laat zien is hoe je vanuit elke maatschappelijke positie tot succesvolle veranderingen kunt komen. Alexandro zijn verhaal gaat over het succes van de toehoorder. Hij probeert een duidelijk beeld te schetsen hoe mensen die in zijn positie verkeren, de weg in kunnen slaan naar leiderschap en eigenaarschap op het leven.
Wat kan de professional leren van je verhaal?
De professional leert hoe hij zonder oordeel kan kijken naar een heftig verleden van een individu. Hij leert de waarde in te zien van negatieve gebeurtenissen en hoe je die waarde kan implementeren in de maatschappij ten behoeve van heel veel mensen. De professional kan zien en leren hoe zijn cliënt vanuit elke maatschappelijke positie tot extreme positieve veranderingen en successen kan komen ongeacht de huidige omstandigheden van de cliënten waarmee de professional mee moet samenwerken.
Wie is A?
A is een vrouw, een partner, moeder van twee leuke kinderen en binnenkort oma. A had een ander leven dan de gemiddelde vrouwelijke gedetineerde. Zij was directiesecretaresse bij een multinational, ze was getrouwd en had twee kinderen. A heeft na haar detentie haar leven weer weten op te pakken. Zij werkt bij het secretariaat van een vrijwilligersorganisatie en wordt binnenkort voor het eerst oma. Het contact met haar kinderen en ouders is goed.
Wat is A’s verhaal?
Haar leven veranderde in één avond. Ze was van een `normale` werkende moeder naar gedetineerde gegaan in een handomdraai. Zij had net als de gemiddelde Nederlander nooit voor mogelijk gehouden dat zij ooit in de gevangenis zou belanden. Het verhaal van A. is die van een vrouw wiens leven van de ene dag op de andere totaal overhoop was gehaald. Zij had veerkracht om zichzelf tijdens detentie te herpakken. A. kwam vrij en moest werken aan het krijgen van een baan en woning. Zij heeft als vrouw op leeftijd haar leven opnieuw moeten opbouwen. Het is haar gelukt, inmiddels heeft zij een eigen woning, een baan en is ze bestuurder van een stichting.
Wat kun jij van A leren als professional werkzaam in het gevangeniswezen?
De potentie van iemand is niet meteen zichtbaar, A leert hoe de gesprekken met de professional haar hielpen bij haar re-integratie. A laat zien welke aspecten naast de traditionele leefgebieden ook een rol speelde bij haar re-integratie en hoe die als aandachtspunten kunnen worden ingezet bij andere gedetineerden.
A doet mee omdat het bijna altijd over mannen gaat in het gevangeniswezen, vrouwen horen ook vertegenwoordigd te zijn bij zo’n conferentie.
Wie is Oswaldo?
Oswaldo Vriend is 42 jaar en geboren in Cali te Colombia. Op jonge leeftijd is Oswaldo geadopteerd en groeide op in een Nederlands gezin. Inmiddels is Oswaldo vader van een dochter van 21 en ook al een jonge opa van maar liefst drie kleinzonen. Wat dat betreft een echte familie man. Daarnaast houdt hij enorm van reizen en het helpen/ondersteunen van jongeren/jong volwassenen binnen onze maatschappij met zijn bedrijf.
Oswaldo doet mee omdat hij zijn boodschap wilt delen; een gedetineerde is meer dan zijn delict, het is een mens.
Wat is er bijzonder aan zijn verhaal?
Het leven ging op jonge leeftijd al moeizaam voor Oswaldo. Hij kreeg ruzies thuis en op school waardoor hij niet meer thuis kon wonen en naar een dagopvang moest. Daar was hij meer op straat dan op de opvang en toen begon het echt snel bergafwaarts te gaan. Oswaldo kwam in aanraking met de criminaliteit. De delicten stapelde zich op. Hij werd in een internaat geplaatst maar ook daar moest hij weg na een hevige ruzie en zo raakte hij dakloos als jonge tiener. Als 16-jarige werd hij opgepakt en veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie + jeugd tbs (PIJ) maatregel. In diezelfde periode had hij ook een delict gepleegd in België waar hij ook voor werd veroordeeld. Oswaldo mocht zijn straf in Nederland uitzitten. In 1999 kwam Oswaldo vrij en probeerde hij vol goede moet zijn leven op te pakken. Hij ging werken en werd in 2000 vader. Dit heeft niet lang geduurd, Oswaldo verloor zijn baan en zat zonder inkomen in zak en as thuis. Zijn oude criminele leven lonkte en Oswaldo ging de drugshandel in. Hij kwam samen met zijn vrienden in conflict met een andere groep. Die hadden een vriend van Oswaldo gegijzeld. In het nachtleven kwamen de twee groepen elkaar tegen en escaleerde de situatie heel snel. De volgende ochtend werd Oswaldo van zijn bed gelicht door het arrestatieteam van de politie. Oswaldo werd uiteindelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar en kreeg TBS opgelegd. In totaal heeft hij in deze straf 9,5 jaar gezeten voordat hij vrijkwam. Na de kliniek mocht hij onder de zwaarste voorwaarden geplaatst worden in Exodus Amsterdam. Hier kwam door een groepsgenoot in contact met Humanitas. Hij kon als vrijwilliger via Humanitas voorlichting geven op scholen en andere organisaties. Vervolgens na 1,5 jaar mocht hij uit Exodus en was hij verlost van alles instanties. De ervaring als voorlichter en spreker bij Humanitas bracht hem weer tot leven. Thuis is Oswald gaan schrijven aan zijn plan. Dit was de geboorte van zijn coaching bedrijf Never Lose Hope. Een bedrijf gespecialiseerd op het gebied van: adoptieproblematiek , criminele mindset, jeugd tbs (PIJ-maatregel) , volwassen tbs en vooral de nazorg van hoe houd je je staande na je detentie tijd. Zoals Oswaldo het zelf zegt: “Ik wil voorkomen dat anderen zichzelf wegcijferen of in het ergste geval keuzes maken waar ze de rest van hun leven spijt van zullen hebben.”
Wat kun jij van Oswaldo leren als professional werkzaam in het gevangeniswezen?
Er leiden meer wegen naar Rome. Oswaldo is meerdere malen opgegeven en bestempeld als onhandelbaar. Zijn levensverhaal laat zien dat het potentieel dat iemand heeft niet altijd zichtbaar is. Het luisteren naar een cliënt en echt horen wat hij wil zeggen, de emotie achter de woorden horen. Het open staan voor de ander, dat is vaak waar het mee begint om iemand te helpen de juiste weg in het leven te vinden. Hoe Oswaldo dit doet bij anderen, deelt hij in zijn verhaal.
Onze misdaad tegenover misdadigers bestaat daarin, dat wij hen als schurken behandelen.
Friedrich Nietzsche
Stichting Selio richt zich op het ondersteunen van gedetineerden en ex-gedetineerden om een beter leefklimaat tijdens en na detentie te verzorgen. Daarnaast focust de stichting zich op het vergroten van de re-integratiekansen van ex-gedetineerden door onder andere het verlenen van steun, empowerment, begeleiding en ontwikkelingskansen binnen en buiten detentie. De stichting wordt door ervaringsdeskundigen gerund, onder begeleiding van een bestuur bestaande uit professionals werkzaam in het gevangeniswezen.
Ideefix Film & Media – bekend van o.a. de Gevangenis Monologen – ondersteunt het initiatief door middel van het verlenen van steun aan Stichting Selio. Ideefix Film & Media doet dit door de ontwikkeling van de website, de volledige marketing, ticketing en het verzorgen van de livestream tijdens het evenement op zich te nemen.
Alle gelden die binnenkomen door middel van kaartverkoop zal worden gebruikt om de kosten voor en tijdens het evenement te dekken, ten behoeve van de doelstellingen van Stichting Selio. De Nationale Conferentie Gevangeniswezen is een non-profit initiatief gericht op het verbeteren van re-integratie kansen voor ex-gedetineerden en gedetineerden en de samenwerking tussen ervaringsdeskundigen, professionals en organisatie.
"*" geeft vereiste velden aan