NATIONALE CONFERENTIE GEVANGENISWEZEN

Een initiatief van ex-gedetineerden voor professionals

Beste bezoeker, bedankt voor uw deelname dit jaar. Wij zullen u zo spoedig mogelijk op de hoogte houden van onze ontwikkelingen.

Bekijk de conferentie terug

Neem contact met ons op

Toegangskaart

Regular
DAGKAART
€119,-
Inclusief servicekosten
Groepskorting voor organisaties.

Ontvang tot wel 33% korting als u met uw organisatie deelneemt aan de Nationale Conferentie Gevangeniswezen.

Ben je Ex-gedetineerde?

Dan kan je de conferentie gratis bijwonen. Neem hiervoor contact en ontvang je gratis toegangskaart.

Ben je student?

Dan bieden wij je 50% korting aan. Neem hiervoor contact op en ontvang je kortingscode.

DOOR ex-gedetineerden.
voor professionals.

Wat als een groep ex-gedetineerden een landelijke conferentie over het gevangeniswezen zouden programmeren? Welke thema’s, gasten en onderwerpen komen dan in het programma? Wat als ex-gedetineerden een reeks trainingen konden uitkiezen die professionals zouden moeten volgen? Wat zeggen ex-gedetineerden over hoe het beter, anders en effectiever kan? Wat als we even al het beleid, protocollen en regels naast ons leggen en echt out-of-the box gaan denken? Ontstaat er dan magie?  

De Nationale Conferentie Gevangeniswezen is een initiatief door een groep ex-gedetineerden, speciaal opgezet om de kloof tussen (ex-)gedetineerden en professionals te dichten en het gevangeniswezen effectiever te maken. 

Recidive is nog steeds torenhoog en echte verandering blijft uit. Daarom nemen wij het heft in eigen handen en bieden we een platform aan (ex-)gedetineerden, vooraanstaande wetenschappers, onderzoekers en professionals om hun visie, stem en boodschap te delen met de velen honderdduizenden professionals werkzaam in en rondom het gevangeniswezen. 

Want alleen samen kunnen we echt iets veranderen. Dit jaar presenteren we de allereerste editie!

Sprekers

Helene de Vos
Directeur
Rescaled
Koenraad Frans Julia Geens
Voormalig Minister van Financiën, Justitie en Europese Zaken & voormalig Vice-Eerste Minister
Belgische overheid
Karel van Duijvenbooden
Projectleider nazorg gedetineerden
Ministerie van Justitie
Langgestrafte M.
Langgestrafte
Gevangenis X.
Levenslang gestrafte X.
Levenslang gestrafte
Gevangenis X.
Arie van den Hurk
Wetenschappelijk Adviseur
Dienst Justitiële Inrichtingen

Welkomswoord

Gedetineerden en ex-gedetineerden. Er wordt over ons gesproken en in sommige gevallen namens ons, maar een echt gesprek op niveau blijft uit. En dat is zonde. Het benutten van het unieke perspectief van ervaringsdeskundigen wordt in steeds meer sectoren gedaan, met name in de formele en informele zorg. Ook in het gevangeniswezen is hier een begin in gemaakt. Zo wordt nu en dan een ervaringsdeskundige – zoals mijzelf – gevraagd om zijn persoonlijke verhaal te delen met de professionals. Van een echte dialoog tussen de doelgroep en de professionals is echter nog geen sprake. De totstandkoming van wetten tot aan de implementatie van nieuwe methodieken en beleidskaders zijn hier een krachtig voorbeeld van.

Nieuwe wetten tot aan nieuwe beleidskaders betekenen vaak ook strengere criteria, complexere trajecten en versoberingen van vrijheden en hebben als effect dat het minder aantrekkelijk is voor een gedetineerde om überhaupt te werken aan zijn/haar re-integratie. Verder levert het een extra caseload en werkdruk op voor de professional, die het al moeilijk genoeg heeft. Een ontwikkeling die niet in het belang is van de gedetineerde, de professional en de samenleving in het algemeen.

Als een reactie op de zorgen en complexiteit binnen het gevangeniswezen met betrekking tot de ontwikkelingen rondom straffen en re-integreren voor (ex-)gedetineerden en het absolute cruciale werk van professionals, verbonden aan het Nederlands gevangeniswezen zijn wij het initiatief De Nationale Conferentie Gevangeniswezen gestart. Een uniek podium voor ex-gedetineerden, gedetineerden en professionals met scherpe visies, nieuw onderzoek en veranderzin.

Want zonder ons geen gevangeniswezen, nietwaar? Opgezet door ervaringsdeskundigen voor professionals. Niet uit protest, maar vanuit een constructieve houding om het gezamenlijk beter te doen.

We hopen dat ook jij komt om samen met ons te werken aan een sterker en effectiever gevangeniswezen.

Khalil Chait

Ex-gedetineerde en mede-oprichter Nationale Conferentie Gevangeniswezen

Het laatste nieuws

A description of your blog and what the visitor could expect to find in it.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Cookies op de website van de Nationale Conferentie Gevangeniswezen
Wij gebruiken functionele en analytische cookies voor website optimalisaties en statistieken.